Blog

Mi az elhízás, és mi okozza?

Mi az elhízás, és mi okozza?

Az elhízás olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor egy embernek túlsúlya vagy testzsírja van, amely befolyásolhatja egészségüket. Az orvos általában azt sugallja, hogy valaki elhízással rendelkezik, ha magas testtömeg -indexük (BMI) van.

A BMI olyan eszköz, amelyet az orvosok használnak annak felmérésére, hogy az embernek megfelelő súlya van -e életkorukhoz, nemükhöz és magasságához. Egyesíti az ember súlyát kilogrammban, méterre osztva a magasságuk négyzetével.

BMI -vel 25 és 29,9 között van, azt jelzi, hogy egy személy túlzott súlyt hordoz. Az embernek elhízása van, ha BMI -je legalább 30 éves.

Bizonyos egyéb tényezők-például egy személy derék/csípő aránya, derék-magasság arány, valamint a zsír mennyisége és eloszlása-szintén szerepet játszanak annak meghatározásában, hogy mennyire egészségesek.

Ha valaki elhízással rendelkezik, akkor növeli annak kockázatát, hogy számos más egészségi állapot, beleértve a metabolikus szindrómát, az ízületi gyulladást és a rák bizonyos típusait. A

metabolikus szindróma magában foglalja az állapotok gyűjteményét, beleértve a magas vérnyomást, a 2. típusú cukorbetegséget és potencialex összetevők https://harmoniqhealth.com/hu/ a kardiovaszkuláris betegségeket.

A mérsékelt súly vagy a fogyás fenntartása az étrend és a testmozgás révén elősegítheti vagy csökkentheti az elhízást. Bizonyos esetekben azonban egy személynek szükség lehet műtétre.

Olvassa tovább, hogy megtudja, miért alakul ki az elhízás.

Túl sok kalória fogyasztása

Ha egy személy több kalóriát fogyaszt, mint amennyit energiaként használnak, testük az extra kalóriát zsírként tárolja. Ez elhízáshoz vezethet.

Egyes ételek és italok – különösen azok, amelyekben magas a zsírok és cukrok – nagyobb valószínűséggel vezetnek súlygyarapodáshoz.

Azok a tételek, amelyek növelik a súlygyarapodás kockázatát:

 • Gyors ételek
 • Sült ételek, például krumpli
 • zsíros és feldolgozott húsok
 • Sok tejtermék
 • Hozzáadott cukorral, például pékárukkal, kész reggeli gabonafélékkel és sütikkel
 • Rejtett ételek A cukrok, mint például a ketchup és sok más konzerv és csomagolt élelmiszerek
 • édesített gyümölcslevek, szóda és alkoholos italok
 • Feldolgozott, magas szénhidráttartalmú ételek, például kenyér és bagel

Egyes feldolgozott élelmiszerek, például a ketchup, nagy fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaznak édesítőszerként.

Ezeknek az ételeknek a túl sok étkezése és a túl kevés testmozgás súlygyarapodást és elhízást eredményezhet.

Az olyan étrendű emberek, akik elsősorban gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonafélékből és vízből állnak, továbbra is fennáll annak a kockázata, hogy túlsúlyban vannak, ha túllépik, vagy ha a genetikai tényezők növelik a kockázatukat.

Ugyanakkor nagyobb valószínűséggel élvezik a változatos étrendet, miközben megőrzik a mérsékelt súlyt. A friss ételek és a teljes kiőrlésű gabona rostot tartalmaznak, ami ösztönözheti az egészséges emésztést, és segíthet az embernek hosszabb ideig tele.

Üres életmód vezetése

Sokan sokkal ülő életmódot élnek, mint a szüleik és a nagyszüleik.

Az ülő szokások néhány példája a következők:

 • Irodában dolgozik, ahelyett, hogy kézi munkát végezne. Kívül
 • Autóhelyen járás vagy kerékpározás helyett autóval jár

Minél kevésbé mozog az ember, annál kevesebb kalóriát éget.

A fizikai aktivitás szintén befolyásolja az ember hormonjainak működését, és a hormonok befolyásolják a test feldolgozását az ételek feldolgozására.

Számos tanulmány azt sugallta, hogy a fizikai aktivitás elősegítheti az inzulinszintek stabilitását, és hogy az instabil inzulinszintek súlygyarapodást eredményezhetnek.

Az egyik 2016 -os áttekintés megjegyezte, hogy bár egyes tanulmányok tervei megnehezítik a pontos következtetések levonását, „A rendszeres [fizikai aktivitást] magában foglaló életmódot kulcsfontosságú tényezőként azonosították a sok szempont fenntartásának és javításának egyik szempontjából egészség, beleértve az inzulinérzékenységet is. ”

A fizikai aktivitásnak nem kell edznie az edzőteremben. A fizikai munka, a gyaloglás vagy a kerékpározás, a lépcsőn történő mászás és a háztartási feladatok hozzájárulnak.

Az aktivitás típusa és intenzitása azonban befolyásolhatja a test rövid és hosszú távú előnyeit.

nem alszik eléggé

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a hiányzó alvás növeli a fogyás és az elhízás kialakulásának kockázatát.

A kutatók 1977 és 2012 között felülvizsgálták az Egyesült Királyságban több mint 28 000 gyermek és 15 000 felnőtt tanulmányi bizonyítékait. Megállapították, hogy az alvásmentesség jelentősen növeli az elhízás kockázatát mind felnőttek, mind gyermekek esetében. A változások 5 éves fiatal gyermekeket érintettek.

A csapat azt sugallta, hogy az alvásmentesség elhízáshoz vezethet, mivel ez olyan hormonális változásokhoz vezethet, amelyek növelik az étvágyat.

Ha egy ember nem alszik eléggé, testük ghrelint termel, amely egy hormon, amely stimulálja az étvágyat. Ugyanakkor az alváshiány alacsonyabb leptin termelést eredményez, amely egy hormon, amely elnyomja az étvágyat.

endokrin zavarók

Egy 2012 -es tanulmány nyomokat adott arra vonatkozóan, hogy a folyékony fruktóz, amely egyfajta cukor, az italokban megváltoztathatja a lipid- és glükóz -anyagcserét, és zsíros máj- és metabolikus szindrómához vezethet –

A metabolikus szindróma magában foglalja a 2. típusú cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri betegséget és a magas vérnyomást. Az elhízásban szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel metabolikus szindrómával rendelkeznek.

A patkányok 14 napos 10% -os fruktózoldat etetése után a tudósok megjegyezték, hogy metabolizmusuk megváltozik.

A tudósok most úgy vélik, hogy van kapcsolat a magas fruktózbevitel és az elhízás és a metabolikus szindróma között. A hatóságok aggodalmát fejezték ki a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup italok és más termékek édesítésére történő felhasználásával kapcsolatban.

Állatkísérletek azt is megállapították, hogy amikor az elhízás a magas fruktózbevitel miatt következik be, szoros kapcsolat van a 2. típusú cukorbetegséggel.

2018 -ban a kutatók közzétették a fiatal patkányokkal kapcsolatos vizsgálatok eredményeit. Ők is metabolikus változásokat, oxidatív stresszt és gyulladást tapasztaltak meg, miután magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot fogyasztottak.

A kutatók megjegyezték, hogy „a megnövekedett fruktózbevitel fontos előrejelző lehet a fiatalok anyagcsere -kockázatának”. Felszólítottak a fiatalok étrendjének változására, hogy segítsék ezeket a problémákat.

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup elkerülése

Egyes tételek, amelyek magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaznak, a következők:

 • Szóda, energiaitalok és sportitalok
 • Candy és fagylalt

 • Kávékrém
 • Mártások és fűszerek, beleértve a salátaönteteket, a ketchupot és , gyümölcslevek és konzervek
 • Kenyér és egyéb kész pékáruk

  Az ember csökkentheti a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup és más adalékanyagok bevitelét:

  • A táplálkozási címkék ellenőrzése előtti vásárlás előtt
  • salátaöntetek készítése és más termékek sütése otthon

  Egyes ételek más édesítőszereket tartalmaznak, és ezeknek káros hatása is lehet.

  Gyógyszerek és súlygyarapodás

  Egyes gyógyszerek súlygyarapodást is eredményezhetnek.

  A 2015-ös áttekintés és a metaanalízis eredményei azt mutatták, hogy egyes gyógyszerek az embereknek hónapok alatt növekedtek. Ide tartoztak:

  • atipikus antipszichotikumok, különösen az olanzapin, a quetiapin és a risperidone
  • Anticonvulzánsok és hangulati stabilizátorok, különösen a gabapentin
  • hipoglikémia gyógyszerek, például a tolbutamidok, mint például a tolbutamid
  • Glukokortikoidok rheumatoid arthritishez
  • Néhány antidepresszáns

  Néhány gyógyszer azonban fogyáshoz vezethet. Bárki, aki új gyógyszert indít, és aggódik a súlya miatt, meg kell kérdeznie az orvosot, hogy a gyógyszer valószínűleg befolyásolja -e a súlyát.

  Az elhízás önmagát követi?

  minél hosszabb ideig van az ember elhízása, annál nehezebb lehet a fogyásuk.

  Egy 2015 -ös egerekben végzett tanulmány azt sugallta, hogy minél zsírosabb az ember, annál kevésbé valószínű, hogy testük zsírt éget az SLR11 néven ismert fehérje miatt.

  Úgy tűnik, hogy minél több kövér van egy ember, annál inkább a SLR11 testük fog előállítani. A fehérje blokkolja a test képességét a zsírégetési képességgel, megnehezítve számukra az extra súlyt.

  Elhízható gén

  A zsíros tömeg és az elhízással összefüggő gén (FTO) nevű hibás gén felelős az elhízás bizonyos eseteiért.

  Egy 2013 -as tanulmány rámutatott a gén és a következők közötti kapcsolatra:

  • Elhízás
  • Az elhízáshoz vezető viselkedés
  • a Magasabb ételfogyasztás
  • A magas kalóriatartalmú ételek preferenciája
  • Károsodott képesség, hogy teljes érzés legyen

  A ghrelin hormon döntő szerepet játszik az étkezési viselkedésben – Ghrelin befolyásolja a növekedési hormonok felszabadulását és a test felhalmozódását többek között.

  Az FTO gén aktivitása befolyásolhatja az embernek az elhízás kockázatát, mivel ez befolyásolja a ghrelin mennyiségét.

  Egy 250 étkezési rendellenességgel járó, 2017. évi tanulmányban a kutatók azt sugallták, hogy az FTO szempontjai is szerepet játszhatnak az étkezésben és az érzelmi étkezésben is.

  Összegzés

  Sok tényező szerepet játszik az elhízás kialakulásában. A genetikai tulajdonságok növelik a kockázatot egyeseknél.

  Egészséges táplálék fogyasztása, amely rengeteg friss ételt tartalmaz és rendszeres testmozgást szerez, csökkenti az elhízás kockázatát a legtöbb emberben.

  Azonban azok azonban, akiknek genetikai hajlamosak az állapotra, nehezebb fenntartani a mérsékelt súlyt.

  • Kardiovaszkuláris/kardiológia
  • Elhízás/fogyás/fitnesz

  Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból származnak, Tudományos kutatóintézetek, orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

semidiconsapevolezza

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.