Blog

Befolyásolja -e a hiszterektómia a szexet?

Befolyásolja -e a hiszterektómia a szexet?

Olyan termékeket is tartalmazunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak az olvasóink számára. Ha ezen az oldalon található linkeken keresztül vásárol, akkor kis jutalékot kereshetünk. Itt van a folyamatunk.

Normális, hogy valaki sok kérdést felmerül a hiszterektómia után, és aggódni, hogy milyen lesz az életük, beleértve a szexuális életüket is.

Bár mindenki másképp gyógyul, az embernek a műtét után néhány általános mellékhatást tapasztalhat, amelyek kezdetben befolyásolhatják a szexet.

Ugyanakkor elérte a gyógyulási időt, és sok nő úgy találja, hogy a szexuális tevékenység élvezete változatlan marad a hiszterektómia után, míg mások azt állítják, hogy javul. Olvassa tovább, hogy megtudja, mire számíthat.

Meddig kell várnia?

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Főiskola (ACOG) szerint hiszterektómia után egy nőnek tartózkodnia kell attól, hogy bármit elhelyezzen a hüvelybe kb. 6 hétig. Ez magában foglalja a pénisz, az ujjak, a szexuális játékok, a tamponok és a duzzanat.

Fontos megérteni, hogy ez az ajánlás a gyógyuláshoz szükséges átlagos időn alapul, amely körülbelül 6-8 hét. Ugyanakkor mindenki másképp gyógyul.

Az orvosok azt javasolják, hogy a nők tartózkodjanak a szexuális aktivitástól hiszterektómia után, amíg az összes műtéthez kapcsolódó hüvelyi ürítés le nem áll, és minden seb meggyógyult.

Nincsenek hivatalos útmutatások arról, amikor biztonságos orgazmus, például az ujjakkal ellátott kézi maszturbációból. De elengedhetetlen, hogy a test gyógyuljon, és az orgazmus megszakítja az izmokat a medencei régióban, potenciálisan megfeszítve a gyógyító sebeket.

Nincs elvárás arról, hogy mikor kell egy nőnek szexelni a hiszterektómia után.

Néhány nő a műtét után néhány hétig hüvelyi vérzést és fájdalmat tapasztalhat, és kevés érdeklődésük lehet a szex iránt.

A fizikai hatásokon kívül a hiszterektómia jelentős érzelmi hatással lehet, és befolyásolhatja a nő szexuális érzéseit.

A nő szexuális érzései a hiszterektómia után változhatnak a műtét okaitól, személyes helyzetétől és attól függően, hogy a műtét menopauza -t váltott ki.

Mire számíthat

Bár a hiszterektómia bizonyos változásokat okozhat a medencei területeken, ez általában nem befolyásolja a szex élvezésének képességét. A legtöbb esetben egy nő folytathatja az egészséges, kielégítő szexuális életet a gyógyulás után.

A méh és a méhnyak eltávolítása általában nem befolyásolja a hüvely szenzációját, vagy a nő képességét az orgazmushoz. Lehet, hogy a hüvely kissé rövidebb, mint a műtét előtt, de ez nem okozhat problémát a szexuális aktivitással.

Mindaddig, amíg egy nőnek elegendő ideje volt a gyógyuláshoz, vérzéshez vagy fájdalomhoz. Ha vérzés vagy fájdalom jelentkezik a szex során, egy nőnek beszélnie kell orvosával.

Több tanulmány áttekintése szerint a hiszterektómia általában nem befolyásolja a szexualitást.

A legtöbb nő javított vagy változatlan szexuális funkciót jelent hiszterektómia után. Ha szexuális diszfunkció fordul elő, úgy tűnt, hogy az öregedés vagy a petefészek eltávolítása által okozott hormonális változások miatt.

A hiszterektómia különféle tüneteket enyhíthet, amelyek a szexet a műtét előtt kényelmetlenné tették, például fájdalom vagy súlyos vérzés. Az ezeknek a tüneteknek a megkönnyebbülése élvezetesebbé teheti a szexet a hiszterektómia után, mint a műtét előtt.

Lehetséges szövődmények

Bár sok nő nem tapasztal szexuális problémákat hiszterektómia után, egyesek szövődményeket tapasztalnak.

Ezek magukban foglalhatják:

  • A nemi vágy elvesztése: A nő csökkentett libidót tapasztalhat, ha petefészek eltávolításra kerül, mivel ez az ösztrogén hiányát okozhatja.
  • Medencei padló gyengesége: A medencefenék -gyakorlatok, például a kegelek, a műtét után erősíthetik az izmokat, javíthatják a nemet és csökkentik az inkontinencia kockázatát.
  • Hüvelyi szárazság: Néhány nő hüvelyszárazságot tapasztal a hiszterektómia után. Ezt gyakran vény nélkül kapható kenőanyaggal vagy természetes alternatívával, például kókuszdióolajjal lehet kezelni.
  • A szexuális szenzáció változása: Egyes nők szex közben a hüvelyben lévő szenzáció csökkentéséről számolnak be. Ennek nem kell negatívan befolyásolnia a nő orgazmus képességét, mivel a csikló és a labia továbbra is nagyon érzékeny. Ez azonban azt jelentheti, hogy megváltoztatja a pozíciókat és technikákat, hogy megtalálja azt, ami a műtét után érezhető.

Szex és menopauza

A petefészek eltávolítása a hiszterektómia során a menopauza -t váltja ki, függetlenül a nő életkorától.

Bár nem minden nő tapasztal a menopauza utáni szexuális problémákat, ez befolyásolhatja a nő szexuális életét.

ösztrogénszint csökken a menopauza miatt, ami a hüvelyi szövetek elvékonyodását eredményezheti. A szövetek elvékonyodása fájdalmassá teheti a szexuális tevékenységet.

A hüvelyszárazság a menopauza -ban is kialakulhat, és a szexuális tevékenységet kényelmetlenné teheti. Időnként a nő nemi vágya csökkenhet, a hormonszint megváltozása miatt.

Néhány nő úgy dönt, hogy hormonpótló terápiát (HRT) szed a problémák kezelése érdekében, beleértve a hüvelyi szárazságot és a csökkent libidót.

Számos tőzsdén kívüli termék is létezik a hüvelyszárazság kezelésére.

Tippek a szexhez egy hiszterektómia után

Normális, hogy kissé aggódj a szexuális helyzetben a hiszterektómia után. Számos dolgot megtehet az ember, hogy megkönnyítse, többek között:

  • Nem rohan a dolgok: A műtét után túl hamari szexuális szex fájdalmas lehet, és fertőzést okozhat. Az embernek be kell tartania az orvos ajánlásait arról, hogy mikor biztonságos a szex, emlékezve arra, hogy a 6 hét csak útmutató. Lehet, hogy néhány nő nem áll készen a gyógyulásukra.
  • Kenés használata: A kenés használata megkönnyítheti és élvezetesebbé teheti a szexet. A kenés különösen hasznos azoknak a nőknek, akiket petefészkéjük eltávolítottak és műtéti menopauza. Számos kenőanyagot vásárolhat online.
  • Beszélgetés partnerével: elengedhetetlen, hogy az ember bármilyen szexuális partnerrel beszéljen arról, hogy miként érzik magukat egy hiszterektómia után, különösen, ha valami fájdalmas vagy kényelmetlen.
  • Különböző pozíciók kipróbálása: Bizonyos pozíciók kényelmesebbek lehetnek, mint mások, különösen azoknál az embereknél, akik hüvelyi szárazságot tapasztalnak. Ezekben az esetekben különféle pozíciókkal kísérletezhetnek, hogy találjanak valamit, ami jobban érzi magát.

Elfogadás

Általános, hogy vajon milyen hatással van, ha van egy hiszterektómia az ember szexuális életére. A legtöbb esetben a hiszterektómia hosszú távon nem befolyásolja a szexet.

Mindenki másképp és más ütemben gyógyul. Egy nőnek meg kell hallgatnia a testét, és várnia kell, amíg érzelmileg és fizikailag is felépül, mielőtt szexuális tevékenységet folytatna.

Azoknak a nőknek, akiknek hiszterektómia után, például fájdalom vagy csökkentett szexuális vágy után szexuális problémákat tapasztalnak, beszéljenek orvosukkal a lehetséges megoldásokról.

A jó hír az, hogy a nő szexuális élete ugyanolyan jó vagy jobb lehet, ha hiszterektómiát folytattak.

  • Szexuális egészség/STDS
  • A nők egészsége/nőgyógyászat

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, akadémiai tanulmányokból származnak Kutatási intézmények, orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

semidiconsapevolezza

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.