Blog

Η ύπαρξη υστερεκτομής επηρεάζει το σεξ;

Η ύπαρξη υστερεκτομής επηρεάζει το σεξ;

Περιλαμβάνουμε προϊόντα που πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμα για τους αναγνώστες μας. Εάν αγοράσετε μέσω συνδέσμων σε αυτή τη σελίδα, ενδέχεται να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια. Εδώ είναι η διαδικασία μας.

Είναι φυσιολογικό για κάποιον να έχει πολλές ερωτήσεις μετά από μια υστερεκτομή και να ανησυχεί για το πώς θα είναι η ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής ζωής τους.

Αν και όλοι θεραπεύονται διαφορετικά, ένα άτομο μπορεί να βιώσει κάποιες κοινές παρενέργειες μετά από χειρουργική επέμβαση που μπορεί αρχικά να επηρεάσει το σεξ.

Ωστόσο, δεδομένου του χρόνου για να θεραπευτούν και πολλές γυναίκες βρίσκουν την απόλαυση της σεξουαλικής δραστηριότητας παραμένει η ίδια μετά από μια υστερεκτομή, ενώ άλλοι λένε ότι βελτιώνεται. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι να περιμένετε.

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένετε;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), μετά από μια υστερεκτομή, μια γυναίκα πρέπει να απέχει να βάλει οτιδήποτε στον κόλπο για περίπου 6 εβδομάδες. Αυτό περιλαμβάνει ένα πέος, τα δάχτυλα, τα παιχνίδια σεξ, τα ταμπόν και τα ντουέτα.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτή η σύσταση βασίζεται στον μέσο χρόνο που χρειάζεται για να θεραπευτεί, η οποία είναι περίπου 6 έως 8 εβδομάδες. Ωστόσο, όλοι θεραπεύονται με διαφορετικό ρυθμό.

Οι γιατροί συνιστούν οι γυναίκες να αποφεύγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα μετά από μια υστερεκτομή έως ότου η κολπική εκκένωση που σχετίζεται με τη χειρουργική επέμβαση έχει σταματήσει και τυχόν πληγές έχουν θεραπευτεί.

Δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες σχετικά με το πότε είναι ασφαλές να έχουμε οργασμό, για παράδειγμα, από χειροκίνητο αυνανισμό με τα δάχτυλα. Όμως, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί ο χρόνος του σώματος για να θεραπευτεί και ένας οργασμός χρονολογεί τους μύες στην περιοχή της πυέλου, ενδεχομένως να τεντωθεί τυχόν επούλωνες πληγές.

Δεν υπάρχουν προσδοκίες για το πότε μια γυναίκα πρέπει να αισθάνεται σαν να έχει σεξ μετά από μια υστερεκτομή.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να βιώσουν κολπική αιμορραγία και πόνο για αρκετές εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση και μπορεί να έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον για το σεξ.

Εκτός από τις φυσικές επιδράσεις, μια υστερεκτομή μπορεί να έχει σημαντικό συναισθηματικό αντίκτυπο και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μια γυναίκα αισθάνεται για το σεξ.

Τα συναισθήματα μιας γυναίκας σχετικά με το σεξ μετά από μια υστερεκτομή μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τους λόγους της χειρουργικής επέμβασης, της προσωπικής της κατάστασης και του αν η χειρουργική επέμβαση έχει προκαλέσει εμμηνόπαυση.

Τι να περιμένουμε

Αν και μια υστερεκτομή μπορεί να προκαλέσει ορισμένες αλλαγές στις περιοχές της πυέλου, συνήθως δεν επηρεάζει την ικανότητα να απολαμβάνει το σεξ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια γυναίκα μπορεί να επαναλάβει μια υγιή, εκπληκτική σεξουαλική ζωή αφού θεραπεύει.

Τυπικά, η αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου δεν επηρεάζει την αίσθηση στον κόλπο ή την ικανότητα μιας γυναίκας να έχει οργασμό. Ο κόλπος μπορεί να είναι ελαφρώς μικρότερος από ό, τι πριν από τη χειρουργική επέμβαση, αλλά αυτό δεν πρέπει να προκαλεί προβλήματα με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Όσο μια γυναίκα είχε αρκετό χρόνο για να θεραπεύσει, δεν πρέπει να εμφανιστεί αιμορραγία ή πόνος. Εάν η αιμορραγία ή ο πόνος εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του σεξ, μια γυναίκα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό της.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση αρκετών μελετών, η κατοχή υστερεκτομής δεν επηρεάζει συνήθως αρνητικά τη σεξουαλικότητα.

Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν είτε βελτιωμένη είτε αμετάβλητη σεξουαλική λειτουργία μετά από υστερεκτομή. Όταν συμβαίνει σεξουαλική δυσλειτουργία, φαίνεται να οφείλεται στη γήρανση ή στις ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από την αφαίρεση των ωοθηκών.

Μια υστερεκτομή μπορεί να ανακουφίσει μια ποικιλία συμπτωμάτων που έκαναν το σεξ άβολα πριν από τη χειρουργική επέμβαση, όπως ο πόνος ή η βαριά αιμορραγία. Η ανακούφιση από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κάνει το σεξ μετά από μια υστερεκτομή πιο ευχάριστη από ό, τι πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Πιθανές επιπλοκές

Παρόλο που πολλές γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα μετά από μια υστερεκτομή, ορισμένοι αντιμετωπίζουν επιπλοκές.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια της σεξουαλικής κίνησης: Μια γυναίκα μπορεί να βιώσει μια μειωμένη λίμπιντο εάν οι ωοθήκες της απομακρυνθούν, καθώς αυτό θα προκαλέσει έλλειψη οιστρογόνου.
  • Αδυναμία του πυελικού εδάφους: Η πραγματοποίηση ασκήσεων του πυελικού εδάφους, όπως οι βαρέλι, μπορεί να ενισχύσει τους μύες μετά από χειρουργική επέμβαση, να βελτιώσει το φύλο και να μειώσει τον κίνδυνο ακράτειας.
  • Κοπική ξηρότητα: Ορισμένες γυναίκες βιώνουν την κολπική ξηρότητα μετά από μια υστερεκτομή. Αυτό μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με ένα λιπαντικό ή φυσικό εναλλακτικό, όπως λάδι καρύδας.
  • Αλλαγή στη σεξουαλική αίσθηση: Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν μείωση της αίσθησης μέσα στον κόλπο τους κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτό δεν χρειάζεται να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα μιας γυναίκας να οργασμού, καθώς η κλειτορίδα και τα χείλη εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Ωστόσο, μπορεί να σημαίνει αλλαγή θέσεων και τεχνικών για να βρείτε αυτό που αισθάνεται αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Το σεξ και η εμμηνόπαυση

Η απομάκρυνση των ωοθηκών κατά τη διάρκεια μιας υστερεκτομής θα προκαλέσει την εμμηνόπαυση, ανεξάρτητα από την ηλικία μιας γυναίκας.

Παρόλο που δεν έχουν όλες οι γυναίκες σεξουαλικά προβλήματα μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να έχει κάποια επίδραση στη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας.

Τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται λόγω της εμμηνόπαυσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση των κολπικών ιστών. Οι ιστοί αραίωσης μπορεί να κάνουν κάποια σεξουαλική δραστηριότητα οδυνηρή.

Η κολπική ξηρότητα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στην εμμηνόπαυση και να κάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα δυσάρεστη. Μερικές φορές, η σεξουαλική κίνηση μιας γυναίκας μπορεί να μειωθεί, λόγω της αλλαγής στα επίπεδα των ορμονών.

Ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να λάβουν θεραπεία αντικατάστασης ορμονών (HRT) για να βοηθήσουν στη διαχείριση των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ξηρότητας και της μειωμένης λίμπιντο.

Υπάρχουν επίσης αρκετά προϊόντα over-the-counter για τη θεραπεία της κολπικής ξηράς.

Συμβουλές για το σεξ μετά από μια υστερεκτομή

Είναι φυσιολογικό να είσαι λίγο ανήσυχος για το σεξ μετά από μια υστερεκτομή. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένα άτομο για να διευκολύνει, συμπεριλαμβανομένων:

  • Δεν σπεύδουν τα πράγματα: το σεξ πολύ σύντομα μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι οδυνηρή και μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Ένα άτομο πρέπει να ακολουθήσει τις συστάσεις του γιατρού σχετικά με το πότε είναι ασφαλές να κάνει σεξ, θυμόμαστε ότι 6 εβδομάδες είναι μόνο ένας οδηγός. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην είναι έτοιμες σε αυτό το σημείο της ανάκαμψης τους.
  • Χρήση λίπανσης: Η χρήση λίπανσης μπορεί να κάνει το σεξ ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Η λίπανση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις γυναίκες που έχουν αφαιρεθεί οι ωοθήκες τους και βρίσκονται σε χειρουργική εμμηνόπαυση. Μια σειρά από λιπαντικά είναι διαθέσιμη για αγορά online.
  • Μιλώντας με τον σύντροφό τους: Είναι απαραίτητο για ένα άτομο να μιλήσει με οποιονδήποτε σεξουαλικό εταίρους για το πώς αισθάνονται μετά από μια υστερεκτομή, ειδικά αν κάτι είναι οδυνηρό ή άβολο.
  • Δοκιμάζοντας διαφορετικές θέσεις: ορισμένες θέσεις μπορεί να είναι πιο άνετες από άλλες, ειδικά για τους ανθρώπους που βιώνουν την κολπική ξηρότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούν να πειραματιστούν με διαφορετικές θέσεις για να βρουν κάτι που αισθάνεται καλύτερα.

takeaway

Είναι συνηθισμένο να αναρωτηθούμε τι αποτέλεσμα θα έχει μια υστερεκτομή στη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατοχή υστερεκτομής δεν θα επηρεάσει αρνητικά το σεξ μακροπρόθεσμα.

όλοι θεραπεύονται διαφορετικά και με διαφορετικό ρυθμό. Μια γυναίκα πρέπει να ακούσει το σώμα της και να περιμένει μέχρι να ανακάμψει, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά, πριν ασχοληθεί με σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα μετά από μια υστερεκτομή, όπως ο πόνος ή μια μειωμένη σεξουαλική κίνηση, πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για πιθανές λύσεις.

Τα καλά νέα είναι η σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας μπορεί να είναι εξίσου καλή ή καλύτερη μετά από μια υστερεκτομή.

  • Η σεξουαλική υγεία/STDS
  • ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.

semidiconsapevolezza

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.