Blog

në lidhje me Candida albicans: maja natyrale dhe infeksione problematike

në lidhje me Candida albicans: maja natyrale dhe infeksione problematike

isfarë është Candida albicans? Trupat. Mund të gjendet në traktin GI, gojën dhe vaginën. Albicans është shkaku më i përhapur i infeksioneve të kërpudhave te njerëzit. Emri i specieve të saj, Albicans, vjen nga fjala latine për "të bardhë". Maja shfaqet e bardhë kur kulturohet në një pjatë. Dhe në rastin e infeksioneve të caktuara, si Thrush, ajo mund të krijojë arna të bardha. Infeksionet e Candida albicans

Më poshtë, ne do të eksplorojmë shkaqet, simptomat dhe trajtimin e katër prej llojeve më të zakonshme të infeksionit të Candida. Në pjesën tjetër do të kalojmë mbi infeksionet më pak të zakonshme që Candida albicans gjithashtu mund të shkaktojë. UTIS). Candida UTI mund të ndodhë në pjesën e poshtme të traktit urinar ose në disa raste mund të ngjitet deri në veshkat.

 • Duke marrë një kurs të antibiotikëve
 • Të kesh një pajisje mjekësore të futur, siç është një kateter urinar
 • Një sistem imunitar i dobësuar
 • shumë Njerëzit me një candida uti nuk kanë simptoma. Nëse simptomat janë të pranishme, ato mund të përfshijnë:

  • Një nevojë e rritur për të urinuar
  • një ndjesi të dhimbshme ose djegie kur urinoni
  • dhimbje barku ose legen
  • /li>

  • Gjaku në urinën tuaj

  Trajtimi rekomandohet vetëm për individët harmoniqhealth.com simptomatikë. Flukonazoli i ilaçit antifungal mund të përdoret në shumë raste.

  Nëse është në vend një kateter, ai duhet të hiqet. Shkaku më i zakonshëm i infeksioneve gjenitale të majave. Sidoqoftë, kur nivelet e Lactobacillus janë ndërprerë në një farë mënyre, Candida mund të mbingarkojë dhe të shkaktojë një infeksion.

  Megjithëse ndryshe individët e shëndetshëm mund të marrin infeksione gjenitale të candida, grupet e mëposhtme janë në një rrezik të rritur:

  • njerëz që kanë marrë antibiotikë kohët e fundit
  • njerëz Me diabet të pakontrolluar
  • individë imunosupresiv
  • Gratë shtatzëna
  • Njerëzit që marrin kontraceptivë oralë ose që janë në terapi hormonale

  > Simptomat e një infeksioni gjenital Candida mund të përfshijnë:

  • Një ndjenjë të djegur gjatë kryerjes së seksit ose gjatë urinimit
  • Një ndjenjë kruarje ose e dhimbshme brenda ose rreth vaginës
  • Skuqja, acarimi ose ënjtja rreth vaginës
  • Shkarkimi anormal vaginal që mund të jetë ose i holluar me ujë, ose i trashë dhe i bardhë
  • Një skuqje rreth vaginës
  • Një skuqje në penis

  speciet Candida gjithashtu mund të infektojnë organet gjenitale mashkullore, shpesh nëse partneri i tyre ka një infeksion vaginal të Candida. Infeksioni mund të jetë asimptomatik, por mund të shkaktojë një skuqje të kruar ose djegie rreth kokës së penisit. ) ose recetë krem antifungal, pilulë ose supozitor. Ju gjithashtu mund të përshkruhet një dozë e vetme e një ilaçi oral antifungal, siç është flukonazoli. , ose një vaj. Infeksioni mund të mos jetë i kufizuar vetëm në gojën tuaj. Mund të përhapet në bajamet tuaja dhe pjesën e pasme të fytit tuaj gjithashtu.

  Infeksione të rënda mund të përhapen në ezofag.

  Veçanërisht protezat e sipërme

 • Prekur
 • Një ndjesi e djegur ose e dhimbshme në gojën tuaj
 • Skuqje brenda gojës tuaj ose në qoshet e gojës tuaj
 • Vështirësia me ngrënien ose gëlltitjen
 • Humbja e shijes
 • Një ndjenjë e ngjashme me pambukun brenda gojës tuaj
 • veçanërisht në njerëzit me një të dobësuar i Sistemi MMUNE. Shembuj të ilaçeve që përdoren përfshijnë nistatin ose clotrimazole.

  Një kurs oral i flukonazolit mund të jepet për raste më të rënda. Gjithashtu infektoni membranat e lëkurës tuaj dhe mukozës. , ose i djersitur siguroni mjedise të mira që maja të lulëzojë. Shembuj të zonave të tilla përfshijnë sqetullat, ijën, lëkurën midis gishtërinjve dhe gishtërinjve, qoshet e gojës tuaj dhe zonën nën gjoksin tuaj.

  Faktorët e tjerë të rrezikut për zhvillimin e një infeksioni të lëkurës Candida përfshijnë: < /p>

  • Veshja e brendshme e ngushtë ose sintetike
  • Të kesh higjienë të dobët ose ndërrime të ndërruara rrallë, duke përfshirë ndryshimet e rralla të pelenave për foshnjat
  • Marrja e antibiotikëve ose ilaçeve kortikosteroide
  • Të kesh diabet
  • Të kesh një sistem imunitar të dobësuar

  Simptoma më e zakonshme e një infeksioni të lëkurës Candida është një skuqje e kuqe që formon në zonën e prekur. < /p>

  Në disa raste, lezione të ngjashme me flluskën mund të formohen. Lëkura gjithashtu mund të trashet ose të prodhojë një substancë të bardhë që ka një pamje të ngjashme me gjizë. Kremra antifungal

  zakonisht jepen për të pastruar infeksionin e lëkurës. Ato mund të përmbajnë ilaçe antifungale si clotrimazole, mikonazol dhe ekonazol. Lëkura gjithashtu duhet të mbahet e thatë gjatë rikuperimit.

  Për të diagnostikuar kandidaturën, mjeku juaj së pari do të marrë historinë tuaj mjekësore dhe do t’ju pyesë për simptomat tuaja. Ata gjithashtu mund të pyesin nëse keni ndonjë kusht ose ilaçe që mund të çojnë në një sistem imunitar të dobësuar, ose nëse keni marrë një kurs të antibiotikëve kohët e fundit. Ekzaminimi fizik. Ky mostër më pas mund të përdoret për të kulturuar organizmin dhe për të identifikuar se çfarë specie është. Për shembull, nëse dyshohet për kandidimin, mjeku juaj do të mbledhë një mostër gjaku për provë. Jini efektiv në trajtimin e asaj specie të veçantë. /p>

  Neutropenia – Një faktor kryesor i rrezikut

  Një faktor i rëndësishëm rreziku për zhvillimin e kushteve më invazive të Candida është neutropenia. Kjo është kur ka nivele anormale të ulëta të qelizave të quajtura neutrofile në gjakun tuaj. Kjo mund t’ju bëjë më të prirur për infeksione. Individët që kanë neutropenia dhe një infeksion invaziv Candida kanë rekomandime të ndryshme trajtimi. Mund të çojë në qëndrime të gjata në spital dhe një rritje të vdekshmërisë për shkak të kushteve të njëkohshme. Antibiotikë me spektër të gjerë

 • Kirurgjia kryesore
 • Vendosja e një pajisje mjekësore siç është një tub ushqyes ose kateter
 • Simptomat mund të ngjajnë me ato të sepsës bakteriale dhe mund të përfshijë:

  • Dështimi i veshkave
  • .

   Endokarditi është një infeksion i rreshtimit të brendshëm të zemrës suaj, i cili përfshin dhomat e zemrës dhe valvulat. Candida albicans është përgjegjës për 24 deri në 46 përqind të të gjitha rasteve të endokarditit të kërpudhave.

   Anomalitë e zemrës ose defektet /li> LI> Dhimbja e përgjithësuar e trupit, ndonjëherë në ekstremitetet e poshtme

  trajtimi mund të përfshijë flukonazol intravenoz (IV) ose amfotericinë B, heqjen e çdo pajisje mjekësore të infektuar dhe heqjen e mundshme kirurgjikale të kërpudhave nga indi. një inflamacion i syrit Kjo mund të shkaktohet nga kërpudhat. Mund të çojë në humbje të vizionit. > >

  Gjendja mund të ndikojë në njërën ose të dy sytë. Simptoma kryesore është inflamacioni në sy, megjithëse në disa raste qelb mund të jetë i pranishëm në indet e syrit. si dhe duke analizuar një mostër të lëngut nga syri juaj. Flukonazoli gjithashtu mund të përdoret. Meningjiti i kërpudhave mund të ndodhë kur kërpudhat udhëtojnë nëpër gjak në palcën tuaj kurrizore. Meningjiti i kërpudhave i shkaktuar nga Candida shpesh fitohet brenda një spitali.

  Medikamente të caktuara të tilla si antibiotikë, imunosupresantë ose kortikosteroide

 • Një procedurë kirurgjikale e fundit
 • Qafa e ngurtë
 • Ethet
 • nauze dhe të vjella
 • Ndjeshmëria ndaj dritës
 • Konfuzion
 • Diagnoza dhe trajtimi

  Nëse një kërpudhat dyshohet për shkaktimin e meningjitit tuaj, do të merret dhe kulturohet një mostër e lëngut kurrizor cerebral (CSF). është amfotericin B me flucytosine. Anshtë një inflamacion i rreshtimit të barkut tuaj të brendshëm të shkaktuar nga një infeksion i majave. Faktorët e rrezikut për zhvillimin e kandidaturës intra-abdominale përfshijnë:

  • Një operacion ose procedurë e fundit abdominale
  • që i nënshtrohet dializës peritoneale
  • Terapia me antibiotikë
  • Li> Kushtet e tilla si diabeti

  Simptomat mund të përfshijnë:

  • dhimbje ose bloating në barkun tuaj
  • ethe
  • nauze dhe të vjella
  • duke u ndjerë e lodhur ose e lodhur
  • Appetiti i zvogëluar
  • Nëse Candida po shkakton infeksionin, maja do të vërehet në mostër.
  • Caspofungin
  • Micafungin

  Kateterët duhet të hiqen gjithashtu.

  osteomyeliti është një infeksion i kockave ndërsa artriti i kërpudhave (i quajtur edhe artriti septik) është një infeksion kërpudhat i një nyje. Të dy kushtet mund të shkaktohen nga speciet Candida, megjithëse kjo është e rrallë. Infeksionet bakteriale janë më të zakonshme. Procedura ortopedike

 • Të kesh një IV ose një kateter
 • Kushtet e tilla si diabeti
 • Simptomat e këtyre kushteve përfshijnë dhimbje ose ënjtje në zonën e prekur që mund të shoqërohet me ethe ose të dridhura. Njerëzit me artrit kërpudhat gjithashtu mund të kenë vështirësi të mëdha duke përdorur nyjen e prekur. Analiza e lëngut të përbashkët mund të përcaktojë nëse artriti është për shkak të një infeksioni të kërpudhave. të ilaçeve antifungale si amfotericin b dhe flukonazol. Mos shkakto sëmundje. Disa rrethana, të tilla si marrja e një kursi të gjatë të antibiotikëve ose të kesh një sistem imunitar të dobësuar mund të rrisin rrezikun tuaj për të zhvilluar një infeksion të Candida. mund të trajtohet me ilaçe antifungale. Një infeksion i patrajtuar i Candida mbart rrezikun e çimit në një infeksion sistemik në të cilin mund të përfshihen organet e tjera. Diagnostifikimi dhe trajtimi i duhur. UL> Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale . (2018, Qershor) https://www.msdmanuals.com/en-gb/professional/genitourinar-disorders/urinar-tract-infections-utis/fungal-urinar-tract-infectio

  semidiconsapevolezza

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.